Tips! 15 produkter för bättre babysömn

2017-01-02. Små barn sover ofta dåligt i perioder. Det kan vara att de inte kommer till ro på kvällen eller att de vaknar ofta och har svårt att somna om. Det ger trötta och kinkiga barn och du som förälder behöver också din nattsömn. Som tur är finns det gott om hjälp att ta till. Här tipsar vi om 15 smarta produkter för bättre och tryggare babysömn. Dessutom är det här hjälpmedel som kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd, förebygga skall-asymmetri och underlätta andningen hos små barn.

Den här artikeln är skriven för konsument och har publicerats på sajten Nyfödda.se. Vill du som förälder köpa någon av produkterna, vänd dig till någon av våra återförsäljare. Vill du som återförsäljare läsa mer om produkterne eller lägga order, besök vår webbutik för återförsäljare.


1. Tryggare sovposition med ergonomiskt liggstöd
Doomoo Basics ergonomiska liggstöd anpassar sig efter barnets kroppsform och ger bästa möjliga liggposition och trygg sömn för det lilla barnet.

Liggstödet lutar något, vilket gynnar matsmältningen och hjälper vid reflux och andra andningsproblem. Det breda bandet håller barnet på plats, men bidrar också till att ge barnet en trygghetskänsla och kan vara behagligt vid kolik och orolig mage. Med benstödet på rätt plats får även benen en ergonomiskt riktig ställning.

Huvuddelen i liggstödet är av material som andas och viscoelastiskt skum, som förebygger all form av skall-asymmetri samtidigt som huvudet inte fixeras, utan barnet kan träna sina nackmuskler. Det kan användas på alla sovplatser; barnvagn, vagga och spjälsäng.

Doomoo Basics Ergonomiskt Liggstöd passar barn 0-6 mån.


2. Kilkudde underlättar vid förkylning
Sluttande liggställning rekommenderas av barnmorskor eftersom det förenklar barnets andning, till exempel vid förkylning, kräkningar eller öroninflammation.

Doomoo Basics Kilkudde lutar 15 grader och kan användas i vilken säng som helst. På bilden syns Kilkudde bred, men den finns även i en smalare variant för vagga och vagn.


3. Tryggt på rygg med sluttande liggstöd
Små barn bör sova på rygg, då minskas risken för plötslig spädbarnsdöd. Doomoo Basics Liggstöd för ryggläge har sidokuddar som ser till att det lilla barnet inte rullar över på sida eller mage. Det ger även en babynest-känsla och ökad trygghet vid eventuell samsovning i vuxensängen.

Liggstödet sluttar något, vilket underlättar andningen och förbättrar matsmältningen. Det är tillverkat av viskoelastisk skum som har tryckavlastande egenskaper och minskar risken för att barnet utvecklar skall-assymetri.

Sidostöden på kudden används från nyfödd till ca 6 månader, därefter kan kudden användas som en kilkudde.


4. Säkrare samsovning med babynest
Ett babynest ger det lilla barnet en trygg och ombonad sovplats. Det kan användas var helst barnet sover; i vagga, babykorg eller spjälsäng. Det används också med fördel om du väljer att samsova med barnet i vuxensängen.

Candide BabyNest 2i1 Air, är gjort i 3D-mechmaterial med god luftgenomströmning så att barnet inte blir för varmt. Det här babynestet har en smart dubbelfunktion. När barnet växt ur babynestet kan du vika det på mitten och använda det som ett bekvämt och säkert sittstöd till barnet.


5. Bättre sömn med ergonomisk babymadrass
Candide Morpho One och är en ergonomisk madrass, tillverkad av memory foam som anpassar sig efter barnets kropp och hjälper barnet att behålla kroppsvärmen, samtidigt som 3D-mechöverdraqget ser till att det inte blir för varmt. Barnet får en ergonomisk liggposition som ger en trygghetskänsla, samtidigt som den är extra lämplig för barn med kolik och orolig mage.

En lätt sluttande liggställning underlättar andningen, och Morpho One har en lutning på 15 grader, som kan ökas till 30 med den medföljande kilkudden. Huvuddelen har en fördjupning som motverkar skall-asymetri, och hjälper till att hålla luftvägarna fria.

Madrassen placerar du i barnets vanliga säng, och den passar barn i ålder 0-4 månader.


6. Snoggy lindrar magknip och värmer sängen
Finns det något bättre än att krypa ner i en uppvärmd säng? Söta Doomoo Snoggy har två funktioner; att värma upp babyns sovplats och lindra vid tillfälligt magknip. Du värmer Snoggys innerkudde som är fylld med raps och lavendel i mikron. Lagom varm lägger du den i det mjuka överdraget som fungerar som snutte och kan placera Snoggy i barnets säng, eller på barnets mage för värme och lindring.


7. Förebygg skall-asymetri med smart kudde
Candide Panda Air är en liten, smidig och ergonomiskt utformad babykudde och används för att förebygga platt huvud och alla typer av skall-asymmetri. Den hjälper också till att minimera kvävningsrisken och att behålla nackens raka linje. 

Kudden har en anatomisk urgröpning för att avlasta trycket på babyns skalle och höjer inte huvudet nämnvärt. Kudden är gjord av ultramjuk viscoelastisk memoryfoam, som har tryckavlastande egenskaper.

Passar barn upp till 6 månader och finns i många färger.


8. Stabilt på sidan – bra vid platt huvud
Ett sidostöd rekommenderas av barnmorskor om ditt barn har speciell risk att utveckla skall-asymmetri, eller redan har det. Med Doomoo Basics Sidokudde, även kallad Babysleep, ligger barnet tryggt på sidan utan risk att rulla över till mage eller rygg. Barn som har kraftiga kräkningar sover också tryggast på sidan, och så finns det barn som helt enkelt tycker bäst om att sova på sidan.

Passar barn 0-6 månader och kan användas överallt på plant underlag.


9.
Kramgo nattlampa inger lugn
Doomoo Spooky är något så ovanligt som en mjuk och kramvänlig nattlampa. Den sprider ett behagligt och lugnande nattljus när barnet vaknar. Lampan tänds i 10 minuter med ett tryck på lampans ”huvud”, och lampan aktiveras även automatiskt om barnet gråter. Den mjuka snuttefilten och den smarta nattlampan kan också användas var för sig.


10. Låt barnet somna till ”vitt brus”
Att plötsliga ljud ofta väcker barn har vi vetat länge, men ny forskning visar att ett monotont bakgrundsljud, så kallat ”vitt brus” däremot verkar sövande för barnet. Därför har flera av Pabobos nattlampor för barn även ljud i form av vitt brus. Pabobos produkter är gjorda för barn, de använder LED så barnen inte kan bränna sig, de har runda mjuka former och är tåliga för lek och stoj samt lång effektiv brinntid.

Pabobo MilkyWay kan spela tre olika lugnande ljud, exempelvis har den hjärtljud som liknar ljudet i mammas mage. MilkyWay projicerar även en stjärnhimmel som sakta, sakta rör sig. Den upprepande rörelsen har en hypnotiserande och djupt avslappnande effekt som kan hjälpa barnet att somna.


11. Rätt nattbelysning för baby – och föräldrar
Är det för ljust i barnrummet kan det vara svårt att somna och är det för mörkt kan det vara svårt att somna om på natten. Pabobo har ett stort utbud av nattlampor som alla ger ett behagligt sken för barnet, samtidigt som det ger tillräckligt ledljus för yrvakna föräldrar och barn.

Pabobo Automatisk Nattlampa sätts i kontakten och tänds av sig själv när det blir mörkt i rummet och släcks när det blir ljust. Pabobo Lumilove finns i form av söta figurer som Barbapapa och kan placeras bredvid sängen, i sängen eller hållas i famnen.


12. Sovpåse tryggare än täcke
Täcken och filtar riskerar att komma över barnets ansikte, och ett säkrare alternativ är sovpåsen. En annan fördel med sovpåse är att sovtemperaturen för barnet blir jämnare eftersom den inte går att sparka av sig. Candide Sovpåse Air har extra bra temperaturreglerande egenskaper. Här är ryggpartiet gjort i 3D-mesh som andas medan ut- och insida är i pikéstickning. Öppningen i botten bidrar också till bra luftgenomströmning.

Candide Sovpåse är även smidig att ha på resan eftersom den har ett hål i ryggen för bilbarnstolens 5-punktsbälte.


13. Svalare madrass ger bättre sömn
Många små barn blir varma när de sover. Då är madrassen Sleep Safe från Candide att föredra. Det andningsbara 3D-meshmadrasskyddet är gjort av mjukt och behagligt mikroperforerat fiber som tillåter att luften cirkulerar bättre.

Candide Madrass Sleep Safe har dessutom en smart dubbelfunktion. Ena sidan av madrassen har höga, mjuka sidokanter som ersätter spjälskyddet. Kanterna skyddar barnet för att inte fastna med armar och ben i spjälarna eller stöta huvudet mot den hårda sängkanten. När barnet blir större kan dessa lätt tas bort, och du vänder madrassen för att få en något stummare madrass som passar barn från ca 9 månader.


14. Modern och säker lindning ger trygghet

Att linda barn är en urgammal tradition för att hjälpa barn att komma till ro och till söms. SootheTime Babystödpåse 3i1 är ett modernt och säkert sätt att uppnå samma effekt – trygg sömn.

Babystödpåsen har en inbyggd madrass med ett skålformat huvudstöd, som motverkar skall-asymmetri och stabiliserar barnets nacke. De två vingarna med kardborreband kan enkelt lindas runt barnets armar, så att det inte väcker sig själv av ofrivilliga reflexer i sömnen. Du kan också linda vingarna runt barnets mage, och det finns även ett bredare bälte på madrassen som kan fästas runt magen för att ge en ökad trygghetskänsla och ge lindring vid exempelvis kolik.

Passar för barn från prematur till 3-6 månader.


15. Skapa en kvällsrutin med rogivande bad
Rutiner är viktiga för barnets nattsömn, och för många passar det bra med ett kvällsbad som en del i kvällsritualen. SheaMootis ekologiska hudvårdsserie för mamma och barn innehåller flera produkter som passar för bebisens kvällsbad. SheaMooti Badpulver är vårdande samtidigt som den milda doften av lavendel och kamomill har en lugnade effekt för att ge en god nattsömn.

SheaMooti har även olja för babymassage och vårdande hudkräm och salva för torr babyhud.

 

Här kan du köpa produkterna!
Alla dessa produkter för bättre babysömn hittar du i babybutiker och webbutiker. Du hittar alla butiker här!

RollAbout ABWebbutikWebbplatskarta